• Nicholas Lundh

Division 2 Norra Götaland: Årets mest spännande serie - av oändligt många anledningar

Coronaviruset Covid-19 har ju som bekant mer eller mindre avrättat all form av idrott för hela eller resterande del av år 2020, beroende på hur långt in man nu är i respektive säsong.

Herr-EM i fotboll är inställt, OS i Tokyo är inställt. Premier League är i dvala och SHL, NHL, NBA, KHL ”med flera” (läs: typ allt som existerar) är pausat eller avslutat ofullständigt.

Det är kaos och katastrof. Folk som inte blir dåliga av viruset blir dåliga av all utebliven idrott. Jag är en av alla dessa människor! Mina konsekvenser har ännu inte varit så stora. Ett par flyttade föreläsningar, lag som tvekar om handledning på grund av rädsla för en inställd säsong, någon skrotad marknadsföring osv. Inte det värsta, men givetvis inte kul. Men samtidigt noll och ingenting jämfört med andra!Om vi nu inte ska prata om mig så tänker jag att vi ska prata om den absolut hetaste serien i år – som kommer att starta som det är sagt: DIVISION 2 NORRA GÖTALAND. Varför är just den serien så spännande? Jo, just den specifika serien innehåller min moderklubb (Vänersborgs IF), min favoritklubb (IK Oddevold), min morfars favoritlag (Ahlafors IF) och klubbar från hela det området som jag normalt vistas och rör mig i. Det är en spridd serie, normalt. Även i år så är det långt mellan det nordligaste laget och det sydligaste, men däremellan är det väldigt tätt. Och när det kommer till tätt- så tror jag att det kommer bli tätare än någonsin! Varför då? Jo, serien innehåller flera lag som är kvalificerade att spela i serier högre upp än vad de för tillfället gör. Jag tänker att vi får punkta upp lite hållpunkter: * IK Oddevold och Carlstad United (B-lag, eller vad det nu blir…) spelade förra året i div 1. Oddevold har värvat smart. Värvningarna av Jakob Berg, Mido, Andreas Schmidt, Jonathan Gustafsson m fl kan vara den direkta skillnaden mellan ett avancemang och en bom i protokollet. * Grebbestad IF spelade nyligen i div 1 och blev tvåa i Division 2 förra året. Tanums-klubben har lyckats att bygga upp en vinnarmentalitet och en kontinuitet i truppen. De som spelar i klubben trivs där och blir kvar även om man är från Kungshamn, Uddevalla, Lysekil eller andra orter i Bohuslän.

* Stenungsund IF var placeringen bakom och slutade trea i serien. SIF har ett bra material i truppen och får nu förstärkning när futsal-säsongen är över. Det lokala laget Liberta FC gick upp i SFL till nästa säsong, och där spelar flera av SIF-spelarna. Plockar killarna med sig den motivationen till utomhussäsongen så kan de skrälla! * IK Gauthiod har flera spelare som varit i div 1 och som kan vara bärande för klubben i år. Framförallt tänker jag på Pelle Ödlund. Killen är ruskigt bra och har en hög högsta nivå. *Carlstad United har efter sammanslagningen med Karlstad BK, skapat fusionen IF Karlstad Fotboll som ska ha slagkraft att äntligen ta ett Karlstad-lag till Superettan. Det har ju gjort att de spelarna som inte tar plats i div 1-truppen får spela div 2 fotboll. Mycket potential och flera oslipade diamanter gömmer sig i Carlstad United och det ska bli roligt att följa. * Bredden! Vem Vänersborgs IF, Sävedalen, Lidköping anser jag har chansen att utmana. Vänersborgs IF har jag bra koll på. Har spelat med och gått i skola tillsammans med Berner-bröderna och ett par till. Trots att man tappade lagkapten Helldén till lokalkonkurrenten VFK så har man ett lag som kan få till det under rätt förutsättningar. *Lotteriet som uppstår nu när det blev klart igår att det blir en rak serie med 13 omgångar, där hemma/borta-möten försvinner och en senareläggning av säsongen till mitten på juni sker. Tråkigt för lagen – men det kan göra att något lag som ännu inte har sin formtopp eller som har haft det svajigt på försäsongen faktiskt har en chans ändå! Jag är övertygad om att det blir ett fotbollsår som ingen av oss kommer att glömma eller gå oberörda ifrån.

-----------------------------------------------------------------------------------


Behöver din förening nya idéer, stöd och förutsättningar för att kunna utvecklas? Boka in en tid för att ha möjligheten att utvecklas med allt ifrån förening, till a-trupp, ungdomslag och ledare!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

**Fortsättning**

Senareläggningen av serien innebär en hel del komplikationer för flera av lagen. Nordvärmland, som har många spelare från Karlstad-trakten, har valt att dela upp så att de söder ifrån får träna för sig själva. Vänersborgs FK som har haft en nästintill traumatisk försäsong med tränaravhopp, flera förluster i rad och nu senast en storförlust mot Angered Alliansen med 1-8, får nu chansen på sig att hämta ny luft och få ihop en ny tränarfilosofi lagom till start. Livsviktigt enligt mig!

Flera klubbar kommer dock att ha svårt att få ihop det ekonomiskt när de nu blir berövade på minst 6 hemmamatcher. Intäkter från kioskverksamhet och inträde går i regel raka vägen till spelarlöner, skobidrag och domaravgifter. Beroende på publikstöd, så kan det bli ett förödande år för flera klubbar i div 2. Den ekonomiska biten kan vara svår att lösa när det kommer till spelarimporter. Jag tänker främst på IFK Åmål som har flera utomeuropeiska spelare som jag antar inte spelar i Åmål ”bara för att”? Då det inte finns något fattat beslut om att klubbarna i de lägre divisionerna som div 4 och nedåt inte behöver senarelägga sin start finns det också risk/chans till utlåningar. Det kan röra om ordentligt i gryta i de lägre serierna och göra att det blir ett helt annat utfall än innan viruset bröt ut och säsongen kastades om. Sen måste jag bara ställa frågan: Om det nu blir färre matcher, kommer inte fler personer att försöka se matcherna av just den anledningen? Sett till pandemin, borde det väl få en kontraproduktiv effekt? Eller? När beslutet från Svenska fotbollsförbundet kom igår vid lunchtid så hade jag skrivit halva det här inlägget. Det gjorde också att jag fick ändra andra halvan. Men innebörden är fortfarande den samma. Division 2 kommer att bli den mest spännande serien i närområdet – just för att den kommer vara helt öppen. Lag som tidigare var uträknade har nu chansen att faktiskt vinna och avancera upp i det ekonomiska svarta hålet, mer känt som division 1. Allt som behövs är att man har lite extra flyt och undviker att förlora. Jag tänkte också passa på att göra ett klassiskt kamikazetips, som har ändrats helt och hållet nu mot vetenskapen att det bara är 13 matcher istället för 26 matcher.

Här kommer mitt kamikazetips över Division 2 Norra Götaland som helt bygger på min uppfattning och som antagligen kommer vara helt fel när säsongen är över. 1. Carlstad United

2. Grebbestad IF

3. IK Oddevold

4. Sävedalen

5. Stenungsund IF

6. Vänersborgs IF

7. IK Gauthiod

8. Lidköpings IF

9. Ahlafors IF

10. Tidaholm

11. Nordvärmland FF

12. Vänersborgs FK

13. IFK Åmål

14. Vårgårda

Även fast starten är i mitten på juni så är jag redan nu väldigt spänd och exalterat över den här, unika, säsongen. Håller ni med? Andra tankar idéer?

Hör av er! /Nicholas

168 visningar

© 2019 by LUNAGO

KONTAKT

Telefon 076-0075855    /     Email: info@lunago.se

  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
  • White YouTube Icon
  • White Instagram Icon